PHOTO TOUR 1 of 4

Balboa Terrace Residence

A single-family home is updated with a tailored, modern aesthetic while maintaining the traditional order of the existing property.

First ImpressionA multi-story single-family home with traditional features and a rigid, formal layout.
ObservationsA cramped kitchen, lack of interior flow and a difficult-to-access yard made the home poorly optimized for family living.
ObjectivesAn open, contemporary update of key living spaces with consideration to the home's existing formal layout.
  • San Francisco
  • Residential
  • Single Family Residence

OUR SOLUTIONS

The design was a response to a family’s specific lifestyle. A chalkboard and built-in dining nook in the kitchen provide a casual touch and create a place for the family to spend time together. Double vanities and a double shower in the master bathroom suit the needs of a professional household.

Tailored and engaging

We incorporated unique, custom elements throughout the home for a personalized result.

Purposeful, whimsical elements add a family-friendly feel.

A custom vanity and built-in cabinets create much-needed space.

We retained the property’s formal, symmetrical arrangement, while improving flow through the widening of spaces for a contemporary, open effect. Enlarged windows bring a sophisticated, modern feel to a traditional envelope.

Spaces for living

A reconfigured kitchen provides space, natural light and connection without impeding functionality.

The updated materials and flow create a sophisticated, modern feel.

Moving cabinetry off an exterior wall gives direct access to the yard.

We identified key design motifs, extending them throughout for a coherent aesthetic.

Custom and cohesive

Penny circle tiling in the master bathroom repeats in the children’s bathroom, but with a slight twist.

Wood grain used in the kitchen similarly recurs in a bathroom vanity.

THE RESULT

Incorporating contemporary, custom-tailored design elements for improved functionality and flow, this traditional family home has been thoughtfully remodeled to suit the daily living requirements of its new owners while maintaining the traditional layout of the existing formal residence.

VIEW Residential PORTFOLIO

Potrero Hill Residence

TYPE: Single family home
LOCATION: Potrero Hill, San Francisco
VIEW PROJECT

Noe Valley Residence

TYPE: Single Family, Developer Collaboration
LOCATION: Noe Valley, San Francisco
VIEW PROJECT

Redefine
your space

with Martinkovic Milford Architects

START THE DISCUSSION